clarobscur: tipus de llum
La direcció, la quantitat i la qualitat de la llum.
Quant a la direcció podem distingir entre:
Llum frontal: el focus o feix de llum se situa just enfront del model o objecte a representar, poc indicada per a treballar el clarobscur perquè amb prou faenes produeix ombres.
Llum frontal lateral: la llum incideix en angle aproximat de 45º, és una llum molt valguda per a treballar el clarobscur perquè defineix bé el volum.
Llum lateral: el focus o feix de llum prové d'un costat, deixant a l'altre en la foscor, té un caire més dramàtic.
Contra llum: la llum arriba des de darrere del model o objectes a representar i els primers plànols ens queden enfosquits, també confereix molta expressivitat a l'escena.
Llum zenital natural: quan parlem d'aquest tipus de llum en dibuix ens referim a la llum provinent d'una finestra o una font natural una mica elevada pel que fa als objectes a representar.
Pel que fa a la qualitat:
La llum directa: és la llum dirigida, normalment per un focus encara que també per la llum del sol quan aquesta arriba de forma directa creant en tots dos casos ombres dures i ben delimitades.
La llum difusa: és la que proporciona ombres molt suaus o fins i tot absència d'elles, per exemple la llum que es crea en un dia ennuvolat.
Altres elements a tenir en compte és la distinció dels diferents tipus de llums i ombres i reflexos que es creen en l'objecte:
Llum: parts il·luminades
Lluentor, punt de llum: quan la llum incideix de forma més forta, o hi ha un efecte de fort contrast.
Ombra pròpia: les zones del model on no hi ha llum directa però es perceben les formes.
Llum reflectida: aquesta llum es produeix no perquè li arriba el feix de llum directe sinó un reflex que pot arribar per exemple d'un altre objecte proper. Són llums més tènues.
Ombra projectada: és l'ombra que produeix l'objecte o model.
Tintes mitges: El passatge que es produeix entre la llum i l'ombra crea mitjos tons sobre l'objecte
Comentarios
Publicar un comentario